Az esküvõ tervezése

8-10 hónappal előtte


A két család találkozása, az esküvő dátumának kitűzése (figyelembe véve az ünnepnapokat és a munkaszüneti napokat). Ez a dátum változhat attól függően, hogy a házasságkötő terem, a lakodalom tervezett helyszíne szabad-e még. Ha a tervezett dátumra már foglalt a legszimpatikusabb étterem, zenekar, fotós, videós vagy vőfély, akkor az esküvőt akár pénteki napon is tarthatjuk, így nem kell a közreműködők rátermettsége miatt aggódnunk és a meghívott vendégek ki tudják magukat pihenni a következő hétre.

A lakodalom nagyságának és helyszínének eldöntése. Az egész lakodalom szervezésénél a legfontosabb talán, hogy hány vendéget hívjunk. Ez a meghatározó lesz a helyszín kiválasztásánál. Mérlegelendő még, hogy minden vendég részt vesz-e a teljes programon vagy lesznek olyanok, akik a ceremóniára hivatalosak, de a vacsorára nem.
A templomi és a polgári esküvő kereteiről dönteni. Amennyiben templomi esketést nem szeretnénk, érdemes a polgári esküvőt kicsit ünnepélyesebbé tenni verssel, énekkel, zenével vagy rövid műsorral.
Általános költségvetés készítése. Az esküvő nagyon sokba kerül. Kiindulhatunk abból, hogy az előzetesen kalkulált összeget biztosan túllépjük legalább egyharmadával. Érdemes megbeszélni ki mit vállal magára a költségekből.
Eldönteni, hogy kik legyenek a tanúk, koszorúslányok. Általában ugyanazt a két személyt szokták felkérni tanúnak a polgári házasságkötéshez, mint a templomi esketésnél. Kivételek persze előfordulnak.
Fényképészről, videósról és vőfélyről érdekloődni. Megbízhatóak legyenek és szépen dolgozzanak! Az esküvőt nem lehet megismételni!


6 hónappal előtte


Bejelentkezni a polgármesteri hivatalba, amit legalább 30, de legfeljebb 180 nappal előtte tehetünk meg. A nagyobb városokban közkedvelt napokon sokszor a fél év is kevés, hiszen a szemfüles párok már 8-10 hónappal, de lehet hogy több, mint egy évvel az esküvő elott lekötötték az éttermet, zenekart, fotóst, videóst és a vőfélyt. Ezért nyári dátum esetén, különösen augusztusra minél hamarabb kössünk le mindent és az esküvő előtt 180 nappal reggel nyolckor már üljünk az anyakönyvvezető ajtaja előtt!

Ár és menüajánlatot kérni az étteremtől. Fontoljuk meg, nem gazdaságosabb-e a svédasztalos vacsora, mint a személyenkénti fogások.

Az esküvői ruhák és a hozzá tartozó kiegészítők kiválasztása. Ha a menyasszony kölcsönzi a ruháját, minél elobb lefoglalja, annál nagyobb a választék.

Érdemes megbízni egy profi party service-t? Általában nem jár többletköltségekkel, hiszen ezek a cégek kedvezőáron jutnak hozzá a szolgáltatásokhoz. Nem is beszélve a rengeteg utánjárásról, és a nap garantáltan zökkenőmentes lesz.

Jegygyűrűket közösen kiválasztani és megrendelni, amennyiben ez még nem történt meg. A vőlegény még most is meglepheti kedvesét egy kísérő gyűrűvel. Nem kötelező, ne érezze kényszernek.

Megbeszélés az eskető pappal, jegyoktatásra jelentkezni. Előfordulhat, hogy a jegyespár egyik tagja nincs megkeresztelve vagy más vallású. Ilyen esetben az eskető pap mondja el a teendőket.


4-5 hónappal előtte


A nászajándéklista összeállítása, az üzlet kiválasztása. Amennyiben nem lesz menyasszonytánc feltétlenül érdemes nászajándék listát készíteni és erről a rokonokat értesíteni. Így el tudjuk kerülni, hogy három porszívót kapjunk.

A vendégek listáját összeállítani. Pontosan fel kell jegyezni hány főre számíthatunk családonként, ez mind a vacsoránál, mind a további eseményeknél elengedhetetlen.

Esküvői járműről érdeklődni és lefoglalni azt. Lehet hintó, akár egy egész busz a násznép szállítására, ha távolabb esik a vacsora helyszíne.

Igény szerinti dekorációt (lufi, szalagok, virágok...), tűzijátékot megrendelni. Ez utóbbinál különösen fontos, hogy időben történjen a megrendelés, mert engedélyhez kötött és általában 22 óráig a tűzijátéknak be kell fejeződnie.

Megkérdezni a leendő tanukat és koszorúslányokat, hogy elvállalják-e a nekik szánt szerepet? Amennyiben igen, javasoljunk a koszorúslányoknak szalont, ahonnan ruhát szerezhetnek be.

Nászútajánlatokból kiválasztani az úti célt. Ha külföldre megyünk, az útlevelünk érvényes-e. Egzotikus ország választása esetén gondoljunk a megfelelő védooltásokra.

Polgári esküvőhöz műsort választani. A zene és vers kiválasztása mellett beszéljük meg, hogy hányan fognak pezsgővel koccintani és milyen extra kívánságaink vannak.

Szabadságot elintézni. Ajánlatos már az előkészületekhez kivenni néhány napot. A többit persze a nászútra.

Templomi kórus vagy orgonakíséretről gondoskodni. Egyidejűleg ne felejtsük el a templom díszítéséhez a virágokat megrendelni.

Zenekart kiválasztani és felkérni. Általában 2-3 személyes zenekar elegendő. Jellemzoen az idősebb tagokból álló zenekar várhatóan sokat fog pihenni és az is megeshet, hogy túl sokat fognak inni. Válasszunk bátran olyan zenekart, amely 25-50 éves tagokból áll. Ok is járatosak valamennyi zenei stílusban, sot várhatóan zenei végzettségük is van, ráadásul minimális szünetekkel fognak játszani. 3-4 fonél nagyobb zenekar sem csinál jobb hangulatot, azonban drágábbak és a tánctérből is sok helyet foglalnak el, egyszemélyes szintetizátoros pedig inkább kisebb lakodalomba való. Ha a helyszínek között gyalogmenetet is tervezünk, akkor feltétlenül gondoskodjunk mobil zenekarról, akik gyalogosan, akusztikus hangszerekkel (tangóharmonika, dob, fúvós hangszerek, hegedu, stb.) kísérni tudják a menetet. A menyasszonykérés, vőlegény és a menyasszony búcsúztatása is szebb, ha a helyszínen élőzene is van.


3 hónappal előtte


Ha otthon ünnepelünk ki segít. Már most illik felkérni azokat a személyeket akik segítenek a teendők elvégzésében.

Fodrászhoz menni és az esküvői frizurát megtervezni. Egyben előjegyezni a későbbi idopontokat és megtervezni a frizurát, a fejdísz figyelembe vételével.

Meghatározni az esküvő menetét a nap programját, amit érdemes a vőféllyel is ismertetni.

Meghívókat és a hozzáillő idézetet kiválasztani, majd az ültető- és menükártyákkal együtt elkészíteni vagy megrendelni. Lehetőleg a pontos létszám tudtával menjünk szakemberhez.


2 hónappal előtte


A vendéglistát ellenőrizni, esetleg kiegészíteni és végleg eldönteni hány fő hivatalos a vacsorára.

Az eskető pappal a ceremóniát részletesen megbeszélni. Ha szükséges megbeszélni egy főpróbát a koszorúslányokkal együtt, egy héttel az esküvő előtt.

Esküvői meghívókat személyesen átadni vagy postán elküldeni.

Megbeszélés a fényképésszel a műtermi és esküvői, esetleg más helyszíni felvételeket.


1 hónappal előtte


Biztosításokat ellenőrizni, szükség esetén újrakötni. Pl. élet-, háztartás-, balesetbiztosítás.

Fodrásztól idopontot kérni. (Egy héttel az esküvő előtt vágás, dauer vagy festés a menyasszonynak, hajvágás a vőlegénynek.)

Házassági szerződést, vagyonbecslést (ha készül) közjegyzőnél hitelesíteni. Nem jelenti a bizalom hiányát, elofordulhat az is, hogy a szülők ragaszkodnak hozzá.

Karikagyűrűket gravíroztatni. Lehet persze a monogramokat vagy a keresztneveket az esküvő után is gravíroztatni.

Legény és leánybúcsúztató helyszínét kiválasztani. A barátokat szóban előre értesíteni róla.

Menyasszonyi csokrot megrendelni. Ez a vőlegény feladata! Előtte feltétlenül érdeklődje meg, van-e kedvesének határozott elképzelése arról, hogy milyen virágokat szeretne. Továbbá a többi virágdekorációt a kocsira, az asztalokra, a templomba megrendelni. A koszorúslányok csokrairól, a vőlegény, a tanúk, az örömapák és a vőfély kitűzőjérol se feledkezzünk meg!

Menyasszonyi tortát megrendelni és az esküvő többi süteményét is.

Menyasszonynak (esetleg örömszülőknek) kozmetikushoz menni. Már most idopontot egyeztetni, egy héttel az esküvő előtti időpontra is. (Szemöldök-, szempillafestés, gyantáztatás stb.)

Ülésrend tervezés elkészítése. A vendégek már biztosan visszajeleztek, hogy számíthatunk-e részvételükre. Ha nem, nyugodtan kérdezzünk rá, hogy megtervezhessük az ülésrendet.


1 héttel előtte


Az esküvő részleteit a vőféllyel megbeszélni. Amennyiben másnak is szánunk feladatot, fontos szerepet, úgy vele szintén egyeztetni.

Az esküvői cipőket otthon hordani, hogy kényelmesen bejáródjanak. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az ara vagy ifjú férje lábát feltöri az új cipő és tánc közben a vízhólyagoktól szenvednek!

Legény vagy leánybúcsút előkészíteni. A barátok meglephetik a vőlegényt pl. egy tortából kiugró csinibabával, de a barátnők is rendelhetnek a menyasszonynak egy Chippendale show-t! Mindez persze a jó ízlés határain belül.

Manikür, pedikür, esetleg lábmasszázs, kozmetikus, vagy éppen ki mivel szokta kényeztetni magát.

Menyasszonyi ruhát az összes kiegészítővel együtt felpróbálni. Lehetőleg frizurával, sminkkel együtt, hogy láthassuk az összhatást.

Vőlegény öltönyét felpróbálni, ha kell, alakítani rajta.


1-2 nappal előtte


Ami nélkülözhetetlen lesz a nagy napon: tartalék harisnya, papír zsebkendő, biztosítótű, csomagolóanyag a kóstolóhoz, stb.

Autókat lemosni, kitakarítani. Ha esőre áll az idő, kivételesen várjunk vele az utolsó percig.

Babonás menyasszonyok részére gondoskodni a szerencsét hozó tárgyakról. Egy elterjedt angol szokás szerint általában valami régi, valami új, valami kölcsönkapott és valami kék viseletétől remélik a menyasszonynak a házasság sikerét. Régi lehet a gyöngysor, új a cipő, kölcsönkért a ruha és kék a harisnyakötő.

Bőröndöket a nászútra becsomagolni.

Korán lefeküdni. Gondoljunk arra, hogy sokat pihenjünk az esküvő előtti napokban, így nem leszünk fáradtak és igazán élvezhetjük a lakodalmat.

Kölcsönzőből, szabótól az esküvői ruhákat elhozni. Utolsó próba, igazítások.


2 héttel utána


Köszöntőkártyákat küldeni a vendégeknek a részvételért, az ajándékokért, a jókívánságokért. Biztosan mindenki örül, ha egy esküvői fényképet, vagy digitálisfotókat tartalmazó CD lemezt is kap mellékelve.

FORRÁSANYAG:

http://nagyvofely.hu/hatarido